Ledare

God Jul & Gott Nytt År

Då är vi på väg mot ett nytt år. 2020 kan vi lägga till kategorin papperskorg. Många har fått känna av dyrbara effekter ekonomiskt och det är få branscher som klarat sig lindrigt undan. Alla ...

Läs Mer

Semestertider och några reflektioner - Ledare

Sommarnumret är för mig förknippat med att nu kan jag ta det lite lugnare en månad. Redaktionen tar semester och lika så jag, visst jag finns alltid tillgänglig på telefon och mail, men ...

Läs Mer

Fler vill ansluta sig till Direkten

  Intresset för att ansluta sig till servicehandelskedjan Direkten är stort, trots den svåra situationen handeln nu befinner sig i. Varje månad får Direkten ungefär 15–20 intresseanmälningar för ett medlemskap i Direkten. Det är både ...

Läs Mer

Servicetrender ledare

    Mitt isolerings tillhåll är en stuga med kurerande utsikt över havet. Den ligger i Grebbestad som är en ort som lever mycket på semestertiderna. Då väller det in norrmän, dock är överhängande andel ...

Läs Mer

Circle K öppnar Sveriges största hamburgerkedja

I ett nytt samarbete tillsammans med hamburgerrestaurangen KÄK, grundat av Petter Alexis Askergren, fortsätter Circle K att utöka sitt materbjudande med spännande nyheter. Nu kan du beställa KÄK:s ”Håll-käften”-burgare över hela Sverige. Med start ...

Läs Mer

Vilseledande SBU-rapport om snus sågad: ett fiasko

Head in Hands

En SBU-rapport om snus och sambandet med rökning tål inte dagsljus anser Snuskommissionen. Att rapporten inte klarar att klargöra att man kan leva med snus, men dör av cigaretter, är ett fiasko för Sveriges offentligt finansierade utredningsverksamhet.

Den 15:e juni publicerades SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) en rapport som beställts av Folkhälsomyndigheten.

Rapporten, “Samband mellan snus, e-cigaretter och tobaksrökning: En systematisk översikt”, skulle svara på två huvudfrågor. Först, om huruvida folk som använder snus eller e-cigaretter därefter börjar med cigaretter. Och sedan om huruvida folk som röker minskar eller slutar helt med röktobak på grund av användning av snus eller e-cigaretter.

Snusets positiva folkhälsoeffekter “mörkas”

Men enligt Snuskommissionen har SBU misslyckats med sitt uppdrag. I en debattartikel publicerad i Göteborgs-Posten (GP) skriver kommissionen, med läkaren Anders Milton i spetsen, att snusets folkhälsoeffekter “mörkas” på grund av ideologi.

– Den svenska tobakspolitiken har denna vecka nått en ny bottennivå. Inte nog med att den politik som bedrivs är kontraproduktiv ur ett folkhälsoperspektiv; nu ska man dessutom mörka sina egna rapporter, skriver Anders Milton i GP.

Särskilt problematisk anser Snuskommissionen är SBU:s valet av den kända tobaksmoståndaren Hans Gilljam, ordförande i Läkare mot tobak, som utredare att leda arbetet.

– Det är som att låta två vaccinationsmotståndare utreda effekterna av den svenska vaccinationsstrategin, skriver gruppen.

Snuskommissionen är också kritiska över att utredningen kan inte heller skilja på absolut och relativ risk. Enligt utredarna är riskerna kopplat till snusets nikotinberoende och cigarrettrökningens lungcancer lika stora.

SBU-rapport om snus ignorerar ‘fel’ studier

Kritiken mot rapporten finns inte bara i Sverige. Professor Karl Erik Lund vid Norges Folkhelseinstituttet riktar också skarp kritik mot rapportens kriterier för urvalet av forskningsreferenser. Han anklagar SBU på att använda “asymmetriska evidenskrav” där kraven på studierna samvarierar med riktningen på resultaten

– För mig ser det ut som att SBU har valt ut studier som ger dem önskat resultat, säger han till norska nättidningen Nettavisen.

Lund har tidigare lyft vikten av att informera rökare om skillnader i relativa risker mellan rökning och snus. Han tror att skademinimeringsprincipen där myndigheterna genom att informera sakligt, korrekt och utan värderingar, kan underlätta för en övergång till nikotinprodukter som är mindre skadliga.