Ledare

God Jul & Gott Nytt År

Då är vi på väg mot ett nytt år. 2020 kan vi lägga till kategorin papperskorg. Många har fått känna av dyrbara effekter ekonomiskt och det är få branscher som klarat sig lindrigt undan. Alla ...

Läs Mer

Semestertider och några reflektioner - Ledare

Sommarnumret är för mig förknippat med att nu kan jag ta det lite lugnare en månad. Redaktionen tar semester och lika så jag, visst jag finns alltid tillgänglig på telefon och mail, men ...

Läs Mer

Fler vill ansluta sig till Direkten

  Intresset för att ansluta sig till servicehandelskedjan Direkten är stort, trots den svåra situationen handeln nu befinner sig i. Varje månad får Direkten ungefär 15–20 intresseanmälningar för ett medlemskap i Direkten. Det är både ...

Läs Mer

Servicetrender ledare

    Mitt isolerings tillhåll är en stuga med kurerande utsikt över havet. Den ligger i Grebbestad som är en ort som lever mycket på semestertiderna. Då väller det in norrmän, dock är överhängande andel ...

Läs Mer

Circle K öppnar Sveriges största hamburgerkedja

I ett nytt samarbete tillsammans med hamburgerrestaurangen KÄK, grundat av Petter Alexis Askergren, fortsätter Circle K att utöka sitt materbjudande med spännande nyheter. Nu kan du beställa KÄK:s ”Håll-käften”-burgare över hela Sverige. Med start ...

Läs Mer

Semestertider och några reflektioner – Ledare

Thomas bild 1 sittandes

Sommarnumret är för mig förknippat med att nu kan jag ta det lite lugnare en månad. Redaktionen tar semester och lika så jag, visst jag finns alltid tillgänglig på telefon och mail, men under sommarmånaden så är det alltid lite lugnare.

Enligt en undersökning jag läste så kommer endast 3 % av de som ska ha semester åka utomlands. Finns väl några länder som fortfarande tar emot svenskar om jag ska vara lite raljerande. Resten kommer som jag i tidigare ledare prognostiserat att åka inom Sverige eller stanna i närområdet.

I Grebbestad som endast har ca 1500 invånare så höjs invånare antalet under sommaren till ca 10 000 till 12 000 semesterfirande, i år lär det bli fullständigt överbelagt och jag skulle inte bli förvånad om vi hamnar på ca 15 – 20 000 semesterfirare.

Hur ser jag på hösten då? Ja här vågar jag inte riktigt göra någon prognos, jag vill nog avvakta lite och se hur det blir med Corona ur smittsynpunkt, det finns ju en klart överhängande risk att smittspridningen skjuter i höjden i juli-september.

Men ser vi lite i backspegeln exempelvis, så har ju Servicehandeln fått sig några smällar på sina håll och att vi också haft en kundförskjutning på var konsumenten handlar, vissa handlare har märkt ordentliga ökningar medan vissa butiker har märkt en klar minskning i omsättning. Tittar vi lite på DVH så ser man att ICA exempelvis hade en ökning under Q1 på 34% på sin Onlinehandel, DVH totalt hade en ökning med 9,1 % om jag inte missminner mig.

Cirkel-K ligger inte på latsidan utan har ordnat uthämtning på stationer av varor med mobila uthämtningsstationer, mannen bakom det initiativet är Niklas Lindholm som jobbar med konceptutveckling på Cirkel-K  likaså kommer vi ha anledning att komma tillbaka till Amanda Mompalao de Piro på Cirkel-K och hennes Click & Collect tjänst som har rullats ut.

Pressbyrån har öppnat sin första obemannade butik, vilket ska bli intressant att följa och framförallt se hur snabbt de kan etablera och rulla ut konceptet på bred front.

En annan sak jag noterade var Direktens kampanj där de ska ge bort portabla askkoppar till cigarett-konsumenten, så de kan fimpa i denna och inte på gatan – men kommer konsumenten springa omkring och bära på den i fickan och sedan tömma, göra rent för att ta den i fickan igen? Snusdosan är inte en bra jämförelse då man slänger den när den är slut.

Men initiativet av JTI och Direkten är alla fall ett försök att bidra till renare gator och det tycker jag är bra och ur PR synpunkt är det naturligtvis inte heller helt galet. Sedan kanske detta är en produkt som man försöker implementera på marknaden och som alltid kommer finnas att tillgå när man köper cigaretter? Det får tiden utvisa och vi får vi se om fler kedjor hänger på med liknande initiativ.

 

Utöver det vill jag hälsa Fredrik Ahlengärd från OKQ8 välkommen som krönikör hos oss på Service-trender. Kul med nytt friskt och kompetent blod och hans första krönika läser du så klart i det här numret.

Med det sagt vill jag passa på att önska alla en bra och skön semester och som brukligt nu för tiden får man väl lägga till – Håll avstånd.