Ledare

Semestertider och några reflektioner - Ledare

Sommarnumret är för mig förknippat med att nu kan jag ta det lite lugnare en månad. Redaktionen tar semester och lika så jag, visst jag finns alltid tillgänglig på telefon och mail, men ...

Läs Mer

Fler vill ansluta sig till Direkten

  Intresset för att ansluta sig till servicehandelskedjan Direkten är stort, trots den svåra situationen handeln nu befinner sig i. Varje månad får Direkten ungefär 15–20 intresseanmälningar för ett medlemskap i Direkten. Det är både ...

Läs Mer

Servicetrender ledare

    Mitt isolerings tillhåll är en stuga med kurerande utsikt över havet. Den ligger i Grebbestad som är en ort som lever mycket på semestertiderna. Då väller det in norrmän, dock är överhängande andel ...

Läs Mer

Circle K öppnar Sveriges största hamburgerkedja

I ett nytt samarbete tillsammans med hamburgerrestaurangen KÄK, grundat av Petter Alexis Askergren, fortsätter Circle K att utöka sitt materbjudande med spännande nyheter. Nu kan du beställa KÄK:s ”Håll-käften”-burgare över hela Sverige. Med start ...

Läs Mer

  • 11 Aug 2020 Fältsäljare DVH , distrikt UmeåVi grundade innocent i London 1999 efter att ha sålt våra smoothies på en musikfestival. Vi satte upp en stor skylt som frågade besökarna om...
  • 11 Aug 2020 Fältsäljare Coffee & Food DVH, StockholmArvid Nordquist smakupplevelser och nutida kvalitet. Arvid Nordquist HAB är ett svenskt familjeföretag som sedan starten 1884 fokuserat på stora smakupplevelser och kvalitetsprodukter För oss...
  • 07 Aug 2020 Kavli söker Kvalitetsingenjör till vår fabrik i Eslöv​Har du en stor passion för mat och hållbarhet? Arbetar du med livsmedelssäkerhet och kvalitet idag? Drivs du av att arbeta med förbättringar? Då kommer...
  • 31 Jul 2020 Underhållschef till HuddingeÄr du en trygg och stark ledare gärna med erfarenhet från livsmedelsindustrin och med förståelse för underhållsarbete? Då kan det vara dig vi söker till...
  • 24 Jul 2019 Kundsupport med fokus på upphandlingMashie FoodTech Solutions AB är ett företag som genom expertkunskap och innovativa IT-lösningar förmåltidsprocessen skapar framgångsrika kök med fokus på hälsa, hållbarhet, ekonomi och säkerhet....
  • 16 Jul 2020 Miljö- och hälsoskyddsinspektör, inriktning livsmedelStrax norr om Göteborg längs Göta älv ligger Ale kommun med en befolkning som ökar mest i regionen. Vi växer med 200 bostäder om året....

Så blir du en bättre ledare

Stephan

Så blir du en bättre ledare

Vår bransch är i förändring. Och när spelplanen ritas om ställs plötsligt nya krav på dig som ledare. För att hänga med i svängarna måste du vara prestigelös och anpassa dig efter de nya spelreglerna. Och så har vi alla ett gemensamt uppdrag. Att motivera unga människor till att ta nästa steg i sin karriär.

För det behövs. I dag är allt färre unga intresserade av att göra karriär och själva bli chefer. De som ska bli morgondagens ledare vill alltså inte leda och det måste vi ändra på. Jag har haft förmånen att leda team under större delen av min yrkeskarriär och vill här dela med mig av några grundläggande tips för både unga och äldre ledare. Vi behöver alla stanna upp och tänka efter.

Vem är du?

Innan du kan leda andra måste du kunna leda dig själv. En klyscha? Tvärtom. Den som bara rusar fram utan att reflektera över sitt eget beteende kommer aldrig att förbättra något.

Att reflektera över sitt eget jag är inte lätt och alla är olika mottagliga under olika skeden i sin karriär. Men jag lovar dig att om du vågar stanna upp och lära känna dina värderingar blir det betydligt enklare att prioritera och fatta rätt beslut. Om och om igen.

Din upptäcktsresa kommer att leda till att du tryggt kan stå bakom besluten och dessutom kunna argumentera för dem på ett förtroendeingivande sätt. Och en person som står för sina grundläggande värderingar kompromissar heller inte med saker som den vet är fel.

Var ödmjuk

Att vara chef förknippas ofta med att få respekt från andra, men allt börjar med att visa respekt för sina medarbetare. Respekt kan du sedan förtjäna på många olika sätt: Genom att våga fatta beslut, genom att lyssna på andra samt – viktigast av allt – att vara en förebild som lever som du lär.

Det gäller att vara trygg i sig själv, jobba uppifrån och ned genom organisationen och att vara ödmjuk och mänsklig. Helt enkelt: Att vara en bra chef handlar mycket om att vara en bra människa.

Våga fatta beslut

Att inte våga fatta ett beslut är alltid fel beslut. Huruvida beslutet sedan är bra eller dåligt vet du inte förrän efteråt – det viktiga är att det faktiskt fattas. Ingen mår bra att står kvar och stampa i osäkerhet.

Visar det sig att du fattade fel beslut, var ödmjuk och erkänn det. Alla måste våga misslyckas och om du gör det kommer även dina medarbetare känna att det är tillåtet.

Du behöver inte vara expert på allt

Inget team vill ha en ledare som är ofelbar. Du har också dina svagheter precis som alla andra. En bra chef har en stark självinsikt och är medveten om vad han eller hon är bra på – och mindre bra på.

Jag har skrivit om det tidigare och jag säger det igen: Våga rekrytera medarbetare som kompletterar dina egna styrkor och svagheter. Det är alltid teamet i sin helhet som optimerar resultatet och skapar de rätta förutsättningarna för att förändra.

Odla en vinnarkultur

Hur motiverar man sina medarbetare? För mig handlar det om att skapa en tydlig vision där alla är delaktiga. Det bygger engagemang att känna möjligheten till att vara med och påverka på resans gång.

Som ledare behöver du vara orädd. Du måste lita på dina medarbetares kunskaper för att odla en kultur där alla kan, vill och vågar bidra till att nå nya resultat.

Du behöver också vara tydlig. Varje medlem i teamet måste förstå sin roll för att organisationen ska leva i symbios och gemensamt sträva mot målet. Och så var det där med att våga misslyckas. Den som tar steg ut i det okända ska premieras. Att göra fel är som sagt mänskligt. Gör du inga fel har du heller inte testat gränserna och då kommer konkurrenten snart att vara i kapp och förbi.

Lycka till!

Stephan Andersson
Stephan Andersson var som vd för Hemmakväll ansvarig när kedjan lanserade sitt nya butikskoncept ”En värld full av godis”. Han har dessutom lång erfarenhet från Circle K (tidigare Statoil), där han arbetade i olika roller under 20 års tid.