Ledare

Hemmakväll arrangerar inofficiella SM i äggrullning

Under påsken är det dags för det Inofficiella SM i äggrullning, och vad är mer passande än att det arrangeras i samtliga Hemmakväll-butiker? Tävlingsformen går nämligen ut på att rulla chokladägg ner för ...

Läs Mer

Circle K öppnar Sveriges största hamburgerkedja

I ett nytt samarbete tillsammans med hamburgerrestaurangen KÄK, grundat av Petter Alexis Askergren, fortsätter Circle K att utöka sitt materbjudande med spännande nyheter. Nu kan du beställa KÄK:s ”Håll-käften”-burgare över hela Sverige. Med start ...

Läs Mer

Så blir du en bättre ledare

Stephan

Så blir du en bättre ledare

Vår bransch är i förändring. Och när spelplanen ritas om ställs plötsligt nya krav på dig som ledare. För att hänga med i svängarna måste du vara prestigelös och anpassa dig efter de nya spelreglerna. Och så har vi alla ett gemensamt uppdrag. Att motivera unga människor till att ta nästa steg i sin karriär.

För det behövs. I dag är allt färre unga intresserade av att göra karriär och själva bli chefer. De som ska bli morgondagens ledare vill alltså inte leda och det måste vi ändra på. Jag har haft förmånen att leda team under större delen av min yrkeskarriär och vill här dela med mig av några grundläggande tips för både unga och äldre ledare. Vi behöver alla stanna upp och tänka efter.

Vem är du?

Innan du kan leda andra måste du kunna leda dig själv. En klyscha? Tvärtom. Den som bara rusar fram utan att reflektera över sitt eget beteende kommer aldrig att förbättra något.

Att reflektera över sitt eget jag är inte lätt och alla är olika mottagliga under olika skeden i sin karriär. Men jag lovar dig att om du vågar stanna upp och lära känna dina värderingar blir det betydligt enklare att prioritera och fatta rätt beslut. Om och om igen.

Din upptäcktsresa kommer att leda till att du tryggt kan stå bakom besluten och dessutom kunna argumentera för dem på ett förtroendeingivande sätt. Och en person som står för sina grundläggande värderingar kompromissar heller inte med saker som den vet är fel.

Var ödmjuk

Att vara chef förknippas ofta med att få respekt från andra, men allt börjar med att visa respekt för sina medarbetare. Respekt kan du sedan förtjäna på många olika sätt: Genom att våga fatta beslut, genom att lyssna på andra samt – viktigast av allt – att vara en förebild som lever som du lär.

Det gäller att vara trygg i sig själv, jobba uppifrån och ned genom organisationen och att vara ödmjuk och mänsklig. Helt enkelt: Att vara en bra chef handlar mycket om att vara en bra människa.

Våga fatta beslut

Att inte våga fatta ett beslut är alltid fel beslut. Huruvida beslutet sedan är bra eller dåligt vet du inte förrän efteråt – det viktiga är att det faktiskt fattas. Ingen mår bra att står kvar och stampa i osäkerhet.

Visar det sig att du fattade fel beslut, var ödmjuk och erkänn det. Alla måste våga misslyckas och om du gör det kommer även dina medarbetare känna att det är tillåtet.

Du behöver inte vara expert på allt

Inget team vill ha en ledare som är ofelbar. Du har också dina svagheter precis som alla andra. En bra chef har en stark självinsikt och är medveten om vad han eller hon är bra på – och mindre bra på.

Jag har skrivit om det tidigare och jag säger det igen: Våga rekrytera medarbetare som kompletterar dina egna styrkor och svagheter. Det är alltid teamet i sin helhet som optimerar resultatet och skapar de rätta förutsättningarna för att förändra.

Odla en vinnarkultur

Hur motiverar man sina medarbetare? För mig handlar det om att skapa en tydlig vision där alla är delaktiga. Det bygger engagemang att känna möjligheten till att vara med och påverka på resans gång.

Som ledare behöver du vara orädd. Du måste lita på dina medarbetares kunskaper för att odla en kultur där alla kan, vill och vågar bidra till att nå nya resultat.

Du behöver också vara tydlig. Varje medlem i teamet måste förstå sin roll för att organisationen ska leva i symbios och gemensamt sträva mot målet. Och så var det där med att våga misslyckas. Den som tar steg ut i det okända ska premieras. Att göra fel är som sagt mänskligt. Gör du inga fel har du heller inte testat gränserna och då kommer konkurrenten snart att vara i kapp och förbi.

Lycka till!

Stephan Andersson
Stephan Andersson var som vd för Hemmakväll ansvarig när kedjan lanserade sitt nya butikskoncept ”En värld full av godis”. Han har dessutom lång erfarenhet från Circle K (tidigare Statoil), där han arbetade i olika roller under 20 års tid.