Ledare

Nestlé i jätteaffär

Schweiziska Nestlé stärker sitt affärsområde Nestle Health Science genom förvärvet av några av The Bountiful Co varumärken. I monsteraffären värd 5,75 miljarder USD ingår varumärken som tex Nature’s Bounty, Puritan’s Pride, Solgar och ...

Läs Mer

Nytt samarbete mellan Circle K och Plantagen

Lagom till påskhelgen lanserade Circle K sitt nya samarbete med Plantagen. På åtta stationer i Stockholmsområdet kommer det från i dag att erbjudas ett urval säsongsanpassade blommor, planteringsjord och krukor. Samarbetet är ytterligare ...

Läs Mer

Thomas Gäreskog blir ny etableringschef på Axfood

Thomas Gäreskog, tidigare vd för Hemköp och idag affärsutvecklare inom Axfood, blir ny etableringschef på Axfood. Målet – att fortsätta expandera och växa Axfood-koncernens olika butikskoncept med nya etableringar i hela landet. Tidigare Hemköp-vd:n ...

Läs Mer

Circle K plockar HR-direktör från KICKS

Circle K har som ambition att utmana vad bra service är och kan vara. En av de viktigaste pusselbitarna i den strävan är medarbetarna. Rekryteringen av Maria Tremura innebär att vi nu skalar ...

Läs Mer

Fler vill ansluta sig till Direkten

  Intresset för att ansluta sig till servicehandelskedjan Direkten är stort, trots den svåra situationen handeln nu befinner sig i. Varje månad får Direkten ungefär 15–20 intresseanmälningar för ett medlemskap i Direkten. Det är både ...

Läs Mer

Göran Olofsson – ny styrelseordförande för Norrmejerier

Skärmavbild 2021-05-10 kl. 21.57.03

Göran Olofsson har utsetts till ny styrelseordförande i Norrmejerier efter Ulla Bergström som lämnar Norrmejeriers styrelse efter 14 år skriver bolaget i ett pressmeddelande. Det blev klart i samband med Norrmejeriers digitala föreningsstämma som samlade ett 40-tal ombud från hela Norrland. Göran Olofsson driver ett lantbruk utanför Ånäset i Västerbotten och har suttit i Norrmejeriers styrelse sedan 2007, de senaste åren som vice ordförande.

–   Det känns väldigt roligt och hedrande att få förtroendet att leda föreningens styrelse kommande år och driva arbetet vidare tillsammans med den nya styrelsen säger Göran Olofsson, Norrmejeriers nye styrelseordförande.

Att Norrmejerier ska kunna prestera ett konkurrenskraftigt pris för mjölkråvaran är en hjärtefråga för styrelsens nye ordförande. Men trots uppgången på den globala marknaden under våren har detta i sig inte gett någon direkt utdelning för Norrmejerier eftersom föreningen inte verkar på världsmarknaden.

–   Om marknadskrafterna fungerar som de brukar normalt så ska den svenska marknaden påverkas med en viss fördröjning. Vi ser tyvärr inte det än och det är en utmaning menar Göran Olofsson, men lyfter att föreningen har andra positiva värden att stå på.

–   Vi har bra lokala produkter, vi har trogna lokala konsumenter och vi har mycket bra förutsättningar att producera mjölk häruppe i norr med lagom med sol och tillgång till vatten. Jag ser därför att Norrmejerier har goda förutsättningar att kunna fortsätta vara en stark norrländsk mejeriförening som gör gott för Norrland säger Göran Olofsson.

Ulla Bergström, som lämnar över ordförandeposten till Göran Olofsson har suttit i Norrmejeriers styrelse i 14 år varav 4 år som ordförande. Hon återvänder nu till sitt mjölkföretag med 70 mjölkkor i Svensbyn utanför Piteå.

–   Var sak har sin tid. Jag vill tacka för det förtroende jag fått under åren. Jag har en stark drivkraft för vår förening som gör att all den energi och det engagemang som jag haft har varit självklart. Göran kommer bidra med sin långa erfarenhet och det blir en bra kontinuitet för det fortsatta arbetet i föreningen. Jag önskar Göran och styrelsen lycka till.

Till nya ledamöter i styrelsen valdes Frida Lundberg, Vännäs och Lars Eriksson, Boden, båda aktiva mjölkföretagare inom Norrmejerier. Stefan Stolt, Junsele, utsågs till vice ordförande.

Fördelning av årets resultat

Norrmejeriers stämma beslutade att ställa sig bakom styrelsens förslag om en utdelning av föreningens vinst med 36 miljoner kronor vilket ger i genomsnitt 17 öre per kilo mjölkråvara till de norrländska mjölkbönderna.

Den faktiska ersättningen för mjölkråvaran, inklusive föreslagen vinstdelning ökade därmed från 3,56 kr/kg (2019) till 3,61 kr/kg (2020). Norrmejeriers resultat 2020, efter finansiella poster var 63 miljoner kronor.