Ledare

Nestlé i jätteaffär

Schweiziska Nestlé stärker sitt affärsområde Nestle Health Science genom förvärvet av några av The Bountiful Co varumärken. I monsteraffären värd 5,75 miljarder USD ingår varumärken som tex Nature’s Bounty, Puritan’s Pride, Solgar och ...

Läs Mer

Nytt samarbete mellan Circle K och Plantagen

Lagom till påskhelgen lanserade Circle K sitt nya samarbete med Plantagen. På åtta stationer i Stockholmsområdet kommer det från i dag att erbjudas ett urval säsongsanpassade blommor, planteringsjord och krukor. Samarbetet är ytterligare ...

Läs Mer

Thomas Gäreskog blir ny etableringschef på Axfood

Thomas Gäreskog, tidigare vd för Hemköp och idag affärsutvecklare inom Axfood, blir ny etableringschef på Axfood. Målet – att fortsätta expandera och växa Axfood-koncernens olika butikskoncept med nya etableringar i hela landet. Tidigare Hemköp-vd:n ...

Läs Mer

Circle K plockar HR-direktör från KICKS

Circle K har som ambition att utmana vad bra service är och kan vara. En av de viktigaste pusselbitarna i den strävan är medarbetarna. Rekryteringen av Maria Tremura innebär att vi nu skalar ...

Läs Mer

Fler vill ansluta sig till Direkten

  Intresset för att ansluta sig till servicehandelskedjan Direkten är stort, trots den svåra situationen handeln nu befinner sig i. Varje månad får Direkten ungefär 15–20 intresseanmälningar för ett medlemskap i Direkten. Det är både ...

Läs Mer

Butiksägare drabbad av tre inbrott på sex veckor

inbrott


Foto: Getty Images

Butiksägare drabbad av tre inbrott på sex veckor

Mahir Toprak driver Saras Godis och Tobak i Forshaga. I somras drabbades han av tre inbrott på sex veckor, enligt Securitas Directs filmer av samma tre unga gärningsmän. Nu väntar han på att polisen tar dem. Text: Leif Holmkvist.

Det första inbrottet skedde under midsommarhelgen. Tre maskerade tjuvar slog sönder ett fönster, klättrade in och packade sina ryggsäckar med snus och tobak. Polisen från Karlstad kom dagen därpå och gjorde en brottsplatsundersökning.

Mahir Toprak lade ut bilder och signalement från Securitas Directs kameror på butikens Facebooksida och fick snabbt in tips om vilka förövarna kunde vara.

Två veckor senare var det dags igen. Nytt inbrott, nya reparationer och nu engagerade sig en lokal Facebookgrupp med 700 medlemmar för att ”hindra inbrotten på Saras”.

– Jag ringde polisen för att höra hur det gått, men handläggaren hade gått på semester, berättar Mahir Toprak.
Jag väntade i en månad, men ingen hörde av sig. Då kom det tredje inbrottet i början av augusti. Jag hade samlat in signalement och berättade att jag hade misstänkta, men polisen sade att det hade de också. De ville inte ha mina tips.

Till sist hörde i alla fall polisen av sig:

– De ville ha bilder, mest för att veta vad som stals. Jag anlitar Securitas Direct, som har varit bra att ha att göra med. På filmerna syns de tre maskerade ungdomarna i samma kläder och med samma väskor varje gång. Men sedan dess har jag inte hört något från polisen och snart känns det som att det kvittar.

Mahir Toprak har nu höjt säkerheten i butiken och installerat galler för fönstren. Han beräknar kostnaderna för stöldgodset, förstörelse och galler till cirka 100 000 kronor. Till saken hör att försäkringsbolagen är mycket ovilliga att ersätta stöldbegärliga varor som tobak om dessa inte låses in varje kväll.

Servicetrender har, trots många enträgna försök, inte lyckats få kontakt med förundersökningsledaren Per-Olof Forsman vid Karlstadspolisen, men får i alla fall prata med utredaren Peter Fromén:

– Ja du, jag har ungefär 300 ärenden…

Efter visst letande i datasystemet hittar han två av de tre inbrotten:

– Jo, det är öppna ärenden. Men jag ser här att det blivit något tekniskt problem vid överföring av filmerna och att förundersökningsledaren ska följa upp det. (Alla, med eller utan uniform, kan nu se inbrotten på www.service-trender.se på de filmer som vi fått av en privatperson)

Polisen vill sällan ge uppgifter ur en pågående utredning, men Peter Fromén förklarar principiellt oviljan att ta emot tips om förövarnas namn:

– Det här att någon på Facebook har namn på misstänkta är i sig inte tillräckligt för att vi ska agera enbart på det.

Och vid denna tidnings pressläggning väntar Mahir Toprak fortfarande på att polisen ska gripa de tre inbrottstjuvarna. Men många i Forshaga tror sig redan veta vilka förövarna är.

Inbrott är ett stort problem för butiksägaren, men lyckligtvis minskar antalet drabbade. Antalet polisanmälda butiksinbrott har mer än halverats de senaste tio åren. Och kioskinbrotten
har minskat med nära 75 procent enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Bara tre procent av kioskinbrotten och åtta procent av butiksinbrotten klaras upp.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, har sett inbrotten minska:

– Det har varit en nedgång i ett antal år, men de inbrott som görs är däremot mer systematiska. De utförs av andra grupperingar, ofta internationella stöldligor med inbrott som sitt jobb. De vet vad de vill ha och kan obehindrat föra ut stöldgods från landet, eftersom tullen inte har befogenhet att ingripa utan skälig misstanke.

Svensk handel bedriver opinionsarbete ihop med försäkringsbranschen och andra aktörer för att tullen ska få befogenheter och resurser att ingripa mot stöldligorna.

– Butiksrånen har också minskat, men i stället ökar öppna stöldbrott i butik. Här har vi också internationella ligor som har ett antal hantverkare som snor varor som samlas upp i noder och skickas utomlands.

Men det finns även lokala förmågor som kan göra livet surt för en liten butiksinnehavare, påpekar Per Geijer:

– På vissa orter finns gäng som återkommande bryter sig in eller stjäl i butiker. Det borde inte vara raketforskning för en konstapel att hitta dem och åtminstone låta dem veta att det kostar att vara dum. Polisen uppnår inga bra resultat när det gäller att klara upp mängdbrott och det är frustrerande för våra medlemmar. Det minskade antalet inbrott beror i hög grad på bättre säkerhetssystem, tror Morgan Ljungberg som är vd för Securitas Direct:

– Vi märker en ökad efterfrågan på mer kompletta lösningar i form av uppkopplade larm med rörelsedetektorer, kamerabevakning och andra kompletterande säkerhetslösningar. Våra erfarna operatörer ser vad som händer och kan snabbt avbryta brott och dirigera blåljuspersonal och väktare, säger Morgan Ljungberg som är vd för Securitas Direct.

– Aktiva insatser med gripande av misstänkta som resultat liksom avhysningar från brottsplatser har ökat hos Securitas Directs kunder mellan åren 2018 och 2019, hittills i år har just dessa insatser varit i nivå med hela 2018.

– Generellt fungerar samarbetet med polis, väktare och brandkår bra, säger Morgan Ljungberg. Vi försöker komplettera det som polis och väktare kan göra så att insatstiderna kortas och utredningar underlättas. Tekniken blir också allt smartare:

# Det finns olika detektorer och detekteringstekniker och avancerade kameror blir allt smartare och med inställningar, mjukvara och intelligens maximeras fokus på verkliga incidenter.

# På toppen av detta används egenutvecklad teknik som kompletteras med operatörernas erfarenhet och kompetens och med material i HD-format säkerställs rätt insats.

– Det finns många olika säkerhetslösningar beroende på butiksägarens behov, säger Morgan Ljungberg. Vi kan avhysa förövare med hjälp av högtalare, vi kan installera dimgeneratorer, blixtljus och högfrekvent siren som stör och avhyser tjuvar. Busets tider i butiken blir då kortare och de förstör mindre.
Det kan Lars Eklund, säkerhetschef på Reitan Convenience, vittna om:

– Inbrotten i våra butiker minskade i fjol med 88 procent jämfört med 2017. Det beror på att vi rökfyller butikerna vid inbrott och utlöser en mycket stark siren.

Reitan Convenience tecknar centrala avtal med säkerhetsföretag för sina cirka 400 butiker och investerar i den lokalfasta larmutrustningen.

– Det har minskat inbrotten extremt mycket och ökat tryggheten för de 3 500 anställda, säger Lars Eklund. Spårbarhet i it-systemen och kameror i butik har också minskat stölderna. Däremot tycker vi oss se, och det tror jag gäller generellt för handeln, en ökad otrevlighet och dåligt beteende mot personal.