Ledare

Hemmakväll arrangerar inofficiella SM i äggrullning

Under påsken är det dags för det Inofficiella SM i äggrullning, och vad är mer passande än att det arrangeras i samtliga Hemmakväll-butiker? Tävlingsformen går nämligen ut på att rulla chokladägg ner för ...

Läs Mer

Circle K öppnar Sveriges största hamburgerkedja

I ett nytt samarbete tillsammans med hamburgerrestaurangen KÄK, grundat av Petter Alexis Askergren, fortsätter Circle K att utöka sitt materbjudande med spännande nyheter. Nu kan du beställa KÄK:s ”Håll-käften”-burgare över hela Sverige. Med start ...

Läs Mer

  • 15 Jul 2019 Senior Food Safety SpecialistAt Tetra Pak we touch millions of people’s lives every day, ensuring better nutrition and healthier lifestyles through safe packaging and food processing solutions. Guided...
  • 12 Jul 2019 Kvalitetsansvarig till Salico ABVi söker vi en Kvalitetsansvarig för direkt rekrytering till Salico AB´s huvudkontor i Helsingborg. Salico AB processar färska skurna grönsaker, frukt och producerar färdiga måltidslösningar...
  • 11 Jul 2019 Superinspirerande försäljningschefVi har vårt eget presseri strax utanför Stockholm. Här pressar vi dagligen färska frukter och grönsaker till RÅSAFT som vi sedan själva levererar direkt till...
  • 10 Jul 2019 Mobergarna söker en driven produktionschefSöker du ett utvecklande arbete inom livsmedelsproduktion och gillar att arbeta i familjeägt producerande företag? Då kanske du vill hänga med på en spännande resa...
  • 26 Jun 2019 Kvalitetschef till HKScanDetta är vi  För oss får bara det bästa hamna på gaffeln. Det betyder att vi strävar efter att erbjuda välsmakande produkter med hög kvalitet...
  • 25 Jun 2019 InnovationsansvarigDet går bra för oss och vi söker nu en Innovationsansvarig till Göteborg Vill du vara med och skapa Almondys framtida sortiment, då får du...

Energistinn utan socker

Mode Kim

Mode Kim

Energistinn utan socker

Måste det verkligen vara socker i en energidryck? Det frågade sig Sean Eriksson och Fabian Wendt över en kopp kaffe för ett och ett halvt år sedan. I dag vet de att svaret är nej. Deras nylanserade Mode Cold Brew är nämligen helt sockerfri – smak och energi kommer i stället från just kaffe. Kallbryggt kaffe.

I dag vill ”alla” bli piggare. Helst så fort och enkelt som möjligt, åtminstone att döma marknaden för energidrycker som bara växer för varje år som går. Men det är inte alla som tilltalas av produkterna och deras innehållsförteckningar.

Två av dessa är Sean Eriksson och Fabian Wendt och när de diskuterade ämnet över en kopp kaffe var det särskilt sötningsfrågan de förbryllades över.
– Det slog oss att samtliga energidrycker på marknaden, även de som marknadsförs som hälsosamma, innehåller antingen socker, sötningsmedel eller kemiska tillsatser, berättar Fabian och fortsätter:
– Med tanke på hur det ser ut med sockerrelaterade sjukdomar i samhället tyckte vi att det kändes väldigt märkligt. Vi ställde oss därför frågan hur svårt det egentligen kan vara att ta fram en naturlig energidryck utan att tillsätta något av det där. En energidryck som ligger mer i tiden helt enkelt.

En stor del av svaret fanns närmare än de trodde. I kopparna de då drack ur, för att vara mer precis. Det uppdagades då Sean återvände från ett besök i Los Angeles en tid senare. Där hade han nämligen druckit just kaffe, fast i kallbrygd tappning – cold brew coffee. En dryck som till skillnad från vanligt kaffe bryggs genom att lägga det malda kaffet i iskallt vatten. Kaffet värms alltså aldrig upp.
– Vissa tror att det ska smaka som vanligt bryggkaffe som blivit kallt, men så är det inte alls. Jag var frälst redan vid första klunken, det var verkligen en helt ny kaffeupplevelse. Genom att brygga kallt blir kaffet mer läskande och två tredjedelar av alla syror försvinner. Det är syrorna som skapar den tråkiga bitterheten och när de inte framträder och tar över lika mycket får man fram helt andra toner från bönan.
– Det är även syrorna som bidrar till att många kaffedrickare har problem med sur mage, dålig andedräkt samt bruna tänder. Symptom man i stor utsträckning slipper när man dricker cold brew, säger Sean Eriksson, som noterade att hans nya upptäckt uteslutande marknadsfördes som en sällskapsdryck i USA. De energigivande effekterna som kallbryggt kaffe faktiskt har verkade ingen framhäva.
– Jag pratade med Fabian om det och lät honom smaka. Vi kände båda två direkt att det här var vad vi hade letat efter och att vi borde satsa på det.

mode svartbakgrund1347

Sagt och gjort skred de till verket och nu, ett och halvt år senare, har de en färdig produkt att ståta med – Mode Cold Brew. En dryck som endast innehåller svenskt vatten och kenyanska kaffebönor och som har en dubbelt så hög koffeinhalt som vanliga energidrycker. Koffein som dessutom är naturligt och inte kemiskt framställt.
– Det var lättare sagt än gjort att tillverka kallbryggt kaffe. Vi märkte tidigt att vi behövde ta hjälp av experter och i över ett halvår satt vi med några av Sveriges bästa baristor och provade oss fram, berättar Sean Eriksson och fortsätter:
– Många cold brews innehåller lite bitterhet, men vi kände att vi ville få bort den helt och hållet. För att lyckas med det menade många att bra sätt vore att tillsätta socker, men då hade ju hela poängen med drycken förstörts. Till slut fastnade vi för en kenyansk böna som med sin fruktighet och syrlighet neutraliserade bitterheten och då kände vi att vi hade uppnått det vi ville.

De första flaskorna av Mode Cold Brew såg dagens ljus i slutet av förra året och i dag finns drycken att köpa hos en rad återförsäljare i Stockholm.
– Vår plan har varit att först stärka en bra position i Stockholm, men förhoppningen är naturligtvis att den sedan ska sprida sig vidare. Det är redan många intressenter från hela världen som har hört av sig. Allt från hotellkedjor i USA till inköpare från våra nordiska grannländer säger Fabian Wendt och tillägger:
– Sedan handlar ju dryckesbranschen om volymer och vi siktar på sikt mot dagligvaru- och servicehandeln. Vi tycker oss ha en produkt som är perfekt för exempelvis bensinmackar. Något som piggar upp under en lång bilfärd i stället för en sockrig energidryck eller en varm kopp kaffe. Där tror vi att vi har en väldigt bra marknad.

I samband med lanseringen fick ni lite draghjälp när en viss Avicii presenterades som investerare i företaget. Hur kom det sig?
– Han har varit en del av vår vänskapskrets länge och när han fick höra om vårt projekt blev han väldigt taggad på att vara med. Han drack väldigt mycket energidrycker tidigare, men har nu helt gått över till cold brew och förstår verkligen grejen. Som investerare är han fantastiskt bra. Man märker att han brinner för det här samtidigt som han har full tillit till vad vi gör, säger Sean Eriksson.

Kommer han att figurera i marknadsföringen nu framöver?
– Vi har spännande saker på gång under 2017. Så mycket kan vi säga.

Servicetrender

Servicetrender